Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το εθνικό σπορ των Ελλήνων είναι η φοροδιαφυγή. Η σημερινή δυσχερής (σχεδόν απελπιστική) οικονομική μας θέση οφείλεται εν πολλοίς σε αυτήν τη συνήθεια που έχουμε. Ποιος ευθύνεται; Ο πολίτης που κλέβει; Ή η πολιτεία που σχεδόν τον προτρέπει να το κάνει; Τον προτρέπει με τον ελλιπή, σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο. Έτσι όποιος δεν φοροδιαφεύγει θεωρείται (και είναι) κορόιδο. Η ευθύνη λοιπόν είναι από κοινού.

Τι μου θυμίζει...

Ένας όμιλος μπριτζ που δεν ελέγχεται μπορεί να κάνει πολλά πράγματα που δε θα τα παρατηρήσει κανείς. Ένα από τα πιο σοβαρά είναι το να στέλνει ψευδείς αγώνες και μάλιστα υψηλής βαθμίδας, κυρίως προκριματικούς Πανελληνίων Πρωταθλημάτων. Κατ' αυτόν τον τρόπο μπορούν να στέλνουν στον τελικό όποιους επιθυμούν.

Ποιος ευθύνεται; Ο Όμιλος που κλέβει; Ή η ΕΟΜ που σχεδόν τον προτρέπει να το κάνει;

Κοιτάξτε. Αν εγώ μένω στην Άνω Βασιλίτσα και θέλω να κατέβω σε έναν τελικό θα πρέπει να διοργανωθεί προκριματικός στο χωριό μου. Αν δεν καταφέρω να μαζέψω τους συντοπίτες στο καφενείο μόνο και μόνο για να κατέβω εγώ στον τελικό τότε θα πρέπει να εξοικονομήσω τα χρήματα και το χρόνο να πάω σε άλλο χωριό που να διοργανώνει αληθινό προκριματικό.

Τι πιο εύκολο όμως από το να στείλω ψεύτικα αποτελέσματα (ότι δήθεν διοργανώθηκε προκριματικός); Εγώ φταίω που κανείς άλλος από το χωριό δεν έχει σκοπό να κατέβει;

Η ΕΟΜ περιορίζεται να λέει πως αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να γίνονται και να κυνηγάει κάποιους σαν κι εμένα λέγοντας "αν έχεις στοιχεία φέρε τα". Όλοι όμως τα γνωρίζουν και κανείς ποτέ δεν σκέφτηκε πως είναι πιο απλό να γίνει κάτι άλλο.

Οποιοδήποτε ζεύγος από επαρχιακό όμιλο (που ένα τουλάχιστον μέλος να ανήκει και να διαμένει εκεί)  επιθυμεί να κατέβει στο τελικό στάδιο ενός αγώνα να μπορεί να το κάνει (μέχρι ενός ορισμένου αριθμού βεβαίως). Αφού έτσι κι αλλιώς θα κατέβει. Έτσι δε θα ωθείται το ζεύγος και ο Όμιλος στην παρανομία.

Είναι κρίμα η Ομοσπονδία να επιτρέπει να συνεχίζεται (με τη μη κατανόηση των ιδιαιτέρων αναγκών των παικτών της περιφέρειας) αυτό το καθεστώς. Η ευθύνη λοιπόν είναι από κοινού.