Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ 2010-2011

Φέτος θα παραδίδω μαθήματα στα Μελίσσια (κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 17:30-19:00) και στον Πειραιά (κάθε Δευτέρα στις 18:30).

Τις Πέμπτες τα μαθήματα θα είναι αυτοτελή, πάνω στην εκτέλεση και στην άμυνα. Απευθύνονται σε αθλητές που παίζουν τουλάχιστον δύο χρόνια. Θα εστιάσω στο μέτρημα (πόντοι, κατανομές αντιπάλων) αλλά και στην παρουσία στο τραπέζι. Δε θα αναπτύσσονται ιδιαίτερες τεχνικές εκτέλεσης (πχ. elimination) αλλά θα δίνεται έμφαση στο πλάνο εκτέλεσης στην πρώτη λεβέ. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και ξεκινάνε 30 Σεπτέμβρη.

Δευτέρα (στον Πειραιά) και Τρίτη (Μελίσσια) θα διεξάγονται μαθήματα αγορών. Φέτος θα δοκιμάσω κάτι καινούργιο που μου φαίνεται (κι ελπίζω να αποδειχθεί) φοβερά ενδιαφέρον. Κάθε φορά θα παρουσιάζεται εν συντομία μία απλή σύμβαση και θα ακολουθούν πολλά bid-em-ups (=αγοράστε με το συμπαίκτη σας). Θα χρησιμοποιηθούν τα απλά πεντάφυλλα. Ο στόχος είναι όχι μόνο να καλυφθούν οι πιο δημοφιλείς συμβάσεις αλλά να διασφαλίζεται ότι αυτός που θα παρακολουθεί το μάθημα θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τη σύμβαση αμέσως μετά! Φιλόδοξο; Θα φανεί. Παρότι θα βοηθούσε άμεσα το partnership να παρακολουθείτε ένα τέτοιο μάθημα μαζί με το συμπαίκτη σας, ωστόσο σπάνια αυτό είναι εφικτό. Οι συμβάσεις (θα τις δείτε στο τέλος του άρθρου) είναι τόσο δημοφιλείς που παίζονται από το σύνολο των εμπείρων παικτών της μπριτζιστικής κοινότητας. Κάθε μάθημα θα είναι αυτοτελές αλλά ο παίκτης που χρήζει γενικής βελτίωσης καλείται να παρακολουθήσει με συνέπεια από την αρχή. Τα μαθήματα απευθύνονται και εδώ σε παίκτες τουλάχιστον διετίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ

Τα μαθήματα εκτέλεσης-άμυνας είναι δωρεάν και αυτοτελή. Εδώ δε θα υπάρξει πρόγραμμα. Θα παρουσιάζονται διανομές από την καθημερινή μας εμπειρία και θα συζητάμε το πώς θα πρέπει να σκεφτόμαστε. Στο πρώτο μάθημα θα συμφωνήσουμε τις αντάμ και τα γυρίσματα έτσι ώστε όλοι να λαμβάνουμε και να στέλνουμε τις ίδιες πληροφορίες.

Τα αγοραστικά μαθήματα θα είναι 18 χωρισμένα σε τρεις κύκλους των 6 μαθημάτων Το έκτο μάθημα κάθε κύκλου θα είναι επαναληπτικό. Κόστος ανά μάθημα 8 ευρώ, ανά κύκλο 40 ευρώ και για το σύνολο των μαθημάτων 100 ευρώ.

Οι ημερομηνίες παρακάτω αναφέρονται στα μαθήματα στα Μελίσσια. Μία μέρα πριν θα διεξάγονται στον Πειραιά. Είναι αναμενόμενο κάποιες ημέρες να χαθούν για διάφορους λόγους, οπότε το πρόγραμμα θα αναπροσαρμόζεται και θα ανακοινώνεται μέσα από αυτόν το χώρο. Θα παρατηρήσετε ότι τα πρώτα μαθήματα μιλάνε για τετριμμένα πράγματα που έχουν αναφερθεί στα μαθήματα αρχαρίων. Ωστόσο από εκεί ξεκινάει το κακό και οι παρανοήσεις.



Ενδεικτικό πρόγραμμα (η σειρά των μαθημάτων θα αλλάξει)

Α Κύκλος

1) 28-9  Forcing και non forcing αγορές

2) 5-10 Το κοντρ ομιλίας

3) 12-10 Το κοντρ negative

4) 19-10 Ο συναγωνισμός - οι ελεύθερες αγορές

5) 26-10 Η σύμβαση Jacoby 2NT, το Splinter

6) 2-11 Επανάληψη

Β Κύκλος

7) 9-11  Το τέταρτο χρώμα forcing

8) 16-11 Check-back Stayman

9) 23-11  Cue-bids στο συναγωνισμό

10) 30-11 Bergen raises

11) 7-12 Lebensohl

12) 14-12 Επανάληψη

Γ Κύκλος

13) 11-1 Διχρωμίες

14) 18-1 Ερώτηση keycards (5 Άσοι)

15) 25-1 Το κοντρ support, το trap pass

16) 1-2 Σλεμόχερα

17) 8-2 Παρενόχληση αντιπάλων

18) 15-2 Επανάληψη