Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

ΝΕΟΙ ΑΠΟ ΧΡΥΣΑΦΙ

Τεράστια διάκριση για τη χώρα μας αποτελεί η πρώτη θέση που κατέκτησαν χθες στο Πανευρωπαϊκό Ζευγών Νέων στην Κροατία  οι Βασίλης Βρούστης (24) και Ντίνος Δοξιάδης (23).

Όλοι φαντάζομαι βλέπαμε στην εξάδα το παραπάνω ζευγάρι αφού οι δύο παίκτες συγκαταλέγονται στην ελίτ των νέων της Ευρώπης αλλά αυτοί το παράκαναν.

Τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στους δύο νικητές αλλά και στους υπόλοιπους Έλληνες που δεν τα πήγαν καθόλου άσχημα με βάση την εμπειρία τους.


 Μία χαρακτηριστική διανομή

Αποδελτιώνω από το τελευταίο bulletin μια πολύ όμορφα παιγμένη διανομή από το Ντίνο. Τα σχόλια είναι του αρθρογράφου
                       ♠ AQ9                                       Δύση           Βορράς     Ανατολή        Νότος
                       ♥J107                                    Δοξιάδης                        Βρούστης
                       ♦A53                                           1♠                 p                3♣*              dbl
                       ♣7432                                         4♠               dbl             all pass
Δοξιάδης                     Βρούστης
♠K10764                     ♠J832
♥AK42                         ♥98
♦KQ104                       ♦62
♣ ---                              ♣KJ985
                     ♠5
                     ♥Q653
                     ♦J987
                     ♣AQ106

"Η απάντηση 3♣ δείχνει 6-9 πόντους με τετράφυλλη υποστήριξη στις πίκες. Ο Πολωνός Kazmierczak βρήκε λοιπόν την ευκαρία να κοντράρει υποδεικνύοντας αντάμ. Όταν ο Δοξιάδης πήγε απευθείας στη μανς ο Jochymski κόντραρε για τιμωρία.

Ο Jochymski βγήκε το ♣4 -J-Q-τσάκα. Ο Δοξιάδης έστησε το ♦Κ για τον Άσο (του Βορρά) και επεστράφη το ♣2, 8-10-τσάκα. Ο εκτελεστής έπαιξε ♥Α, ♥Κ και κοφτή κούπα. Στη συνέχεια έκανε την εμπάς παίζοντας προς το ♦10, τράβηξε τη ♦Q πετώντας σπαθί από το μορ και έκοψε το τελευταίο του καρό με μικρή πίκα καθώς ο Βορράς ξοφλούσε σπαθί. Ο ♣Κ καλύφθηκε από τον Άσο και κόπηκε με το ♠10. Παίχτηκε τώρα η τελευταία κούπα. Ο Βορράς δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει τον εκτελεστή από το να κάνει μια ακόμα  μπάζα με ατού για ένα εξαιρετικό +590 υπέρ των νέων πρωταθλητών".

Σ.σ. μια δική μου απορία: διαβάζοντας την προσωπική κάρτα Ντίνου-Βασίλη (δείτε την παρακάτω) βλέπουμε ότι στη διανομή αυτή (28) η κόντρα δεν κατεγράφη (!) και οι πρωταθλητές μας πήραν κάτι λιγότερο από 40%. Περάστηκε λάθος το αποτέλεσμα ή η κόντρα ήταν στο μυαλό του αρθρογράφου;

19-7-2010: Μίλησα με Βασίλη. Η κόντρα είχε πέσει αλλά δεν την πέρασαν και ούτε που το προσέξαμε! Το τουρνουά ήταν βαρόμετρο (αποτελέσματα έβγαιναν σε κάθε γύρο). Η διανομή αυτή έτυχε στον προτελευταίο γύρο όπου οι δικοί μας είχαν πάρει καλή διαφορά και δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία. Χαρίζουμε κύριοι, χαρίζουμε και παρόλα αυτά δε μας φτάνετε.

προσωπική κάρτα Δοξιάδη - Βρούστη (πηγαίνετε στη σελίδα 56 από τις 134):Προσωπική κάρτα Δοξιάδη - Βρούστη (πηγαίνετε στη σελίδα 56 από τις 134)

Οι διανομές της τελευταίας ημερίδας

Η σχετική ανταπόκριση των New York Times με αναφορά στην εν λόγω διανομή


Φωτογραφίες – αποτελέσματα

Στο site της Βάσως Νίκα www.bridgepartner.blogspot.com

θα βρείτε εκεί  τις φωτογραφίες των πρωταθλητών, τι έκαναν οι υπόλοιπες ελληνικές συμμετοχές και θα μπορέσετε να ανεβάσετε το bulletin των αγώνων με τον ελληνικό θρίαμβο. Σχετικές αναρτήσεις έχουν ανέβει στο www.opaf.org και στο www.hellasbridge.org

H EOM θα πρέπει να στείλει δελτίο τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης για να κάνει γνωστή την επιτυχία σε όσο ευρύτερο κοινό γίνεται.



Τα αίτια της επιτυχίας

Οι δύο αυτοί παίκτες ανήκουν σε μια χρυσή πεντάδα (κάτω των τριάντα) που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει το βήμα παραπάνω και αποτελούν το μέλλον (αλλά και το παρόν) στις διεθνείς μας εκπροσωπήσεις:

Βρούστης, Δοξιάδης, Κοντομήτρος και οι δύο Καραμανλήδες (Φίλιππος και Μίλτος).

Οι 4 από τους 5 (πλην του Μήτρου) είναι παιδιά μπριτζέρ και έτσι είχαν την τύχη να γνωρίσουν από τα γεννοφάσκια τους το παιχνίδι. Κανείς από τους 5 δεν έχασε το χρόνο του αγωνιζόμενος στις μικρές κατηγορίες. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά και θα πρέπει κάποια στιγμή το παράδειγμα τους να γίνει οδηγός για τη μεταχείριση που θα πρέπει να επιφυλάσσει η ΕΟΜ στους νέους παίκτες που εμφανίζονται στο άθλημα.

Είχα ζητήσει πριν από πολλά χρόνια οι δάσκαλοι που διδάσκουν την Ολλανδική να αποσπούν τους νέους που εμφανίζονται κάθε χρονιά και να εντάσσονται αυτοί σε ένα τμήμα όπου θα τους τρέχουμε και σε λίγους μήνες θα τους βγάζουμε έτοιμους παίκτες. Η επίσημη (και ανόητη) απάντηση ήταν ότι «δεν έχουμε δασκάλους για πρωταθλητές». Η ανεπίσημη ήταν ότι κανείς κλαμπάρχης ή δάσκαλος δε θα επέτρεπε να φεύγουν οι 2-3 νέοι και φερέλπιδες παίκτες για να μπαίνουν σε τμήμα προχωρημένων υπό την αιγίδα της ΕΟΜ. Μήπως είναι η ώρα να αλλάξουμε τακτική;

Διαβάστε παρακαλώ σχετικά το άρθρο που μόλις χθες έτυχε να ανεβάσω «‘Ήμουνα νιος και γέρασα» στο μενού «Υπάρχει ζωή…»



Ευσεβείς πόθοι

Χθες βράδυ με μια παρέα ψηφίζαμε ποιους θα καλούσαμε αν είμαστε εκλέκτορες της Εθνικής ΟΠΕΝ. Καταλήξαμε στο αρχικά όχι τόσο προφανές: τα ονόματα που πέρασαν από το μυαλό μας ήταν λίγο-πολύ κοινής αποδοχής.

Αν θέλουμε να επενδύσουμε στην Εθνική μας και να είμαστε όλοι περήφανοι γι’ αυτήν και –το κυριότερο- συσπειρωμένοι γύρω από αυτήν, νομίζω ότι σε μια Προεθνική 10-15 ατόμων (από όπου ο εκλέκτορας-προπονητής θα επιλέγει μετά από προπονήσεις τους 6 της Εθνικής) θέση έχουν αποδεδειγμένα οι πέντε παραπάνω.

 Διαβάστε σχετικά το άρθρο  «Περί Επιλογής Εθνικών Ομάδων» στο μενού που βρίσκεστε τώρα.